Pokyny k miestnym daniam a poplatkom na rok 2019

Obec Dvorníky, správca dane z nehnuteľností a dane za psa a poplatku za komunálny odpad oznamuje daňovníkom, že termín na podanie priznania k dani z nehnuteľností, k dani za psa, dane za predajné automaty a dane za nevýherné hracie prístroje na rok 2019 je do 31. januára 2019 (štvrtok). Priznanie podáva:

  • ten, kto nadobudol do vlastníctva nehnuteľnosť a to napríklad kúpou, darovaním, dedičstvom a pod.,
  • ten, u ktorého nastali zmeny skutočností rozhodujúcich na vyrúbenie dane z nehnuteľnosti: v roku 2018 bolo vydané stavebné povolenie na pozemok k stavbe alebo kolaudačné povolenie k stavbe RD, napr. bola postavená prístavba, nadstavba k rodinnému domu, stavba samostatne stojacej garáže, zbúranie stavby alebo jej častí,
  • ďalej ten, u ktorého nastali zmeny skutočností rozhodujúcich na vyrubenie dane za psa a to majiteľ psa staršieho ako 6 mesiacov. Aj ten ktorému pes uhynul alebo ho odpredal v roku 2018, to znamená na zánik dane za psa,
  • občania, ktorí sú držiteľom preukazu ZŤP a ZŤP-S od roku 2018a sú vlastníkmi nehnuteľností môžu požiadať v priznaní o poskytnutie daňovej úľavy v termíne taktiež do 31.01.2019. K priznaniu je potrebné doložiť kópiu preukazu ŤZP a občiansky preukaz.

Upozorňujeme občanov, ktorí vlastnia psa, že na základe VZN obce Dvorníky sú povinní každého psa nahlásiť do evidencie na Obecnom úrade v Dvorníkoch kde obdržia registračnú známku pre psa. Majitelia sú povinní oznámiť každú zmenu, či už nadobudnutie alebo uhynutie psa. Tieto skutočnosti treba nahlásiť do 30 dní na Obecný úrad.

Poplatníci za zber komunálneho odpadu, ktorým nepostačuje objem nádoby na komunálny odpad, alebo na separovaný odpad – kovy a tetrapaky, že si môže požiadať o smetnú nádobu do 31.01.2019. Poplatok za komunálny odpad je určený podľa veľkosti nádoby:

  • pri 120 litrovej nádobe = 35,00€
  • pri 60 litrovej nádobe = 17,50€
  • pri 240 litrovej nádobe = 70,00€