Africký mor ošípaných – zvyšovanie povedomia verejnosti a chovateľov
V rámci súboru opatrení v súvislosti s predchádzaním zavlečenia, šírenia a eradikácie nákazy diviačej zveri a domácich ošípaných africkým morom ošípaných (AMO) Regionálna veterinárna a potravinová správa Trnava zverejňuje odporúčané postupy na zabezpečenie biologickej ochrany chovov ošípaných:
- ošípané držať v uzatvorených priestoroch,
- nepoužívať vedľajšie živočíšne produkty z diviačej zveri na kŕmne účely pre ošípané,
- zákaz skrmovania kuchynských odpadov,
- zákaz skrmovania zeleného krmiva v oblastiach s potvrdeným výskytom AMO u diviačej zveri,
- premiestňovať ošípané len so súhlasom RVPS (potvrdenie dokladov na premiestňovanie ošípaných),
- vykonať opatrenia proti vniknutiu diviakov do areálu farmy vrátane registrovaných fariem “D” (dôkladné oplotenie farmy neprekonateľné pre diviačiu zver), prípadne ich kontaktu s krmivom a stelivom,
- vykonať opatrenia proti kontaktu ošípaných s ulovenými a uhynutými diviakmi, ich časťami alebo výrobkami z diviačieho mäsa,
- dodržiavať v chove zásady biologickej bezpečnosti – aktivovať dezinfekčné brody pri vstupe na farmu (priestoru ustajnenia v nekomerčných chovoch), evidencia a kontrola pohybu dopravných prostriedkov a osôb, prezliekanie zamestnancov a návštevníkov farmy, dezinfekčné rohože pri vstupe do ustajňovaných priestorov (komerčné chovy),
- dodržiavať v chove zásady biologickej bezpečnosti dezinfekčné rohože pri vstupe do ustajňovaných priestorov, prezliekanie, dezinfekcia, používaných nástrojov, zákaz vstupu cudzích osôb do priestorov chovu ošípaných (nekomerčné chovy),
- skladovať krmivo pre ošípané mimo dosahu diviakov,
- skladovať podstielkovú slamu mimo dosahu diviakov min. 90 dní pred jej použitím,
- viesť zoznam chovateľov, ktorým boli predané ošípané,
- mať vypracovaný a príslušnou RVPS schválený “Plán ochrany chovu pred zavlečením AMO” (komerčné chovy),
- vykonávať pravidelnú dezinfekciu dezinsekciu a deratizáciu chovných priestorov,
- nakupovať ošípané výhradne od registrovaných chovateľov a mať o tom doklad (nekomerčné chovy),
- dodržiavanie povinnosti identifikácie a registrácie chovov ošípaných od 1 kusa chovanej ošípanej,
- bezodkladne hlásiť všetky choré ošípané s príznakmi AMO poverenému úradnému veterinárnemu lekárovi resp. príslušnej RVPS,
- na stránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR sú pravidelne aktualizované informácie verejnosti prístupné – rubrika: aktuálne informácie AMO.